Geitenkaas voorafjes by Babetje

19-03-2012 11:59

Apart kunnen ze ook als amuse door.

1. Geitenkaasballetje met pistache nootjes

Ingredienten:

  • 100 g pistachenoten
  • 1 citroen
  • rozemarijn
  • 250 g brie geitenkaas
  • 1 teen knoflook
  • zout en versgemalen peper

 

  • Bereiding:

 

  • Pistachenootjes pellen en heel fijn hakken. Overdoen in diep bord. Citroen schoonboenen en helft van schil eraf raspen.  Geitenkaas in kom doen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Citroenrasp, rozemarijn, walnotenolie en zout en peper naar smaak erdoor mengen. Kaas met toevoeging kneden, tot ca. 12 balletjes rollen en balletjes door pistachenootjes rollen tot ze rondom bedekt zijn. Geitenkaastruffels op schaal leggen en minstens 1 uur in koelkast laten opstijven.

  •  

  •  

  • 2. Gegratineerde witlofblaadjes

  • Ingredienten:

    • 1 witlof
    • 140 g oude geitenkaas (blok)
    • 2 takjes tijm, blaadjes gerist
    • 2 el vloeibare honing
    • 3 el pijnboompitten

    Bereiding:

  • Rooster de pijnboompitten. Rasp de kaas met een grove rasp. Meng hierdoor de tijmblaadjes. Snij de stronk van de witlof en haal de blaadjes los. Leg deze op een ovenrooster bedekt met bakpapier en strooi vervolgens de geraspte kaas met tijm in de blaadjes.
  • Gril dit geheel voor ongeveer 2 minuten en strooi daarna de pijnboompitten erover en een beetje honing.

  •  

    3. Geitenkaassoufflé

  • Ingredienten:

    • 325 ml volle melk
    • 60 g boter
    • 1 rode ui, in ringen
    • 60 g bloem
    • 4 eieren, gesplitst
    • 140 g geitenkaas (Bettine Blanc 55+), verkruimeld

    Verwarm de oven voor op 175 °C. Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm. Verhit de boter in een steelpan en voeg de ui toe. Laat 5 min. smoren tot de ui gaar is. Doe de bloem erbij en roer 2 min. tot het geheel lichtbruin is. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe en kook tot de saus gebonden is. Laat afkoelen. 2. Roer de eidooiers, kaas en peper en zout erdoor. Klop het eiwit stijf tot het glanst en stevige pieken vormt. Spatel luchtig door de saus. Verdeel over de ramequins en zet deze in de braadslee. Schenk kokend water in de braadslee tot de vormpjes voor 3/4 in het water staan. Bak in 15-20 min. goudbruin.

  •